Pensionsstiftelser

1. Vad är en Pensionsstiftelse?

En pensionsstiftelse är en stiftelse som arbetsgivare har bildat för att trygga utfästelse om pension till en arbetstagare eller till arbetstagarens efterlevande, kan vara en gemensam Stiftelse för att minimera kostnad och administration eller en enskild för större arbetsgivare.

Arbetsgivaren skriver under en utfästelse som beskriver pensionstid, belopp och övriga villkor. Säkerheten för utfästelsen är att utfäst belopp inbetalas till Pensionsstiftelsen som tar över ansvaret. Arbetsgivaren kan betala löpande per månad eller med engångsbelopp.
För att få avdrag under beskattningsåret ska arbetsgivaren ha fört över tillgångarna till pensionsstiftelsen senast när arbetsgivaren har lämnat sin inkomstdeklaration (RÅ 1977 ref. 61).

Tillsyn av pensionsstiftelse, läs mer under fliken Information.
Ring Stifta AB och fråga efter mig Felix Andren så hjälper jag dig med alla
frågor.

2. Vilka fördelar får du via Stiftelsepension?

Rådighet över kapitalet och dess utveckling jämfört med
pensionsförsäkring är den centrala skillnaden!

Uttag och flexibilitet

  • Pension kan tidigast betalas ut från 55år (enligt lag)
  • Utbetalningstid är flexibel och kan startas och stoppas efter önskemål
  • Pensionsbelopp och intervall kan flexibelt justeras eller tom bli vilande

Hjälp för framtiden

  • Utfästelse kan ha betydande påverkan vid förändring av familjeförhållanden, tex vid arvskifte, skilsmässa eller vid dödsbo
  • Utfästelsen ger vid Generationsskifte lösningar på startkapital, likviditet och trygghet
  • Utfästelse vara en del i lösningen vid företagets försäljning och har du inget behov av ”mer” pension kan du ”sälja” pensionsutfästelsen med kapitalet tillsammans med bolaget.

Pensionsutbetalning direkt från Stifta, en viktig framtida fördel

Stifta Gemensam Pensionsstiftelse (SGP) har tillstånd att betala ut pensioner direkt och därtill redovisa skatter, beloppet tas från det utfästa kapitalet. Betyder stor smidighet och förenkling för både arbetsgivare och den pensionsberättigade jämfört med det traditionella att arbetsgivaren först betalar pension för att sedan begära gottgörelse från Stiftelsen som därefter betalar till arbetsgivaren.

Omfördelning

  • Befintlig utfästelse kan delas ut helt eller delvis till en eller flera personer som har någon anställningsrelation till arbetsgivaren, utan skattekonsekvenser. (Pensionsförsäkring är alltid knuten till utfäst individ som inte kan ändras, jämfört med Pensionsstiftelse där egen rådighet finns)
  • Utfästelse kan omfördelas till fru/sambo, barn, barnbarn m.m.
  • Omfördelas till tex. kompanjon/er eller till nya ägare

Återlån

  • Vid investeringar och kapitalbehov kan Arbetsgivare ansöka till stiftelsens styrelse om att få låna av utfäst kapital mot ränta, s.k. återbelåning till företaget, betyder god ränta till ”sig själv”. tex behov av finansiering i ny produktionslokal

Flytträtt

  • Pensionsberättigad kan flytta med utfästelsen vid byte av arbetsgivare, intressant vid tex. Koncernbildning

Investering och sparande

Frigjort kapital i företaget tryggar ägare – och familjens
pensionsbehov i generationer, alltså är placering i pensionsstiftelsen en investering i framtiden.

Bestämmanderätt över din/er
pensionsinvestering

Utfästelsens innehåll kan snabbt och enkelt förändras utifrån nya omständigheter, givetvis under Tryggandelagens regler

Anslutning till Stifta Gemensamma
pensionsstiftelse innebär Trygghet att vara en del av en gemensam pensionsstiftelse med samma behov och mål i ett ömsesidigt förhållande både i ägande och utveckling

3. Avdragsrätt för tjänstepension

Du som arbetsgivare betalar tjänstepension till dina medarbetare. Oftast sker detta till traditionella pensionslösningar men det borde vara lika naturligt att betala in till Pensionsstiftelsen och särskilt om du som arbetsgivare har anslutit dig själv inom det familjeägda företaget.

Enligt huvudregeln får arbetsgivaren göra avdrag med upp till 35 procent av den pensionsgrundande lönen. Avdraget får dock inte överstiga 10 prisbasbelopp per år och anställd, vilket motsvarar 525 000 kronor för 2023, betyder en årslön om 1,5miljoner,dvs 125,000 i månadslön. Kom ihåg att avdragsrätten beräknas per anställd och inte på totalsumman av samtligas löner. Du gör avdrag för belopp som du har satt utav och inbetalat.

Kom ihåg att även räkna på kompletteringsregeln, den medger ett högre avdrag under vissa omständigheter, något som oftast förbises. Kompletteringsregeln kan tillämpas vid sänkt pensionsålder, vid avgångspension eller om pensionsutfästelser anses vara ”otillräckligt tryggade”. Ytterligare vägledning och information finns på Skatteverkets hemsida eller ring.

4. Avdragsrätt för dig som egenföretagare

Driver du ett aktiebolag, själv i delägarskap kan ditt aktiebolag betala in och göra avdrag för tjänstepensionssparande på samma sätt som för anställda.

Avdragsreglerna är lika för alla, se ovan. För att aktiebolaget ska kunna göra avdraget måste sparandet ske i vissa reglerade former, till exempel i en Pensionsstiftelse.

Felix

010-490 10 10
info@stifta.se

5.Premiebefrielse

För arbetsgivare med löpande/månatlig avsättning till Pensionsstiftelsen innebär Premiebefrielseförsäkringen ett bra skydd när anställd blir sjuk och då träder premiebefrielseförsäkringen in och betalar den premie som arbetsgivaren annars skulle ha betalat.

Stifta AB erbjuder premiebefrielseförsäkring via externt
Försäkringsbolag.

Ansök om pensionsstiftelse hos Stifta idag