Senaste nytt från Stifta

Nedan hittar ni kort information om de senaste nyheterna från Stifta och stiftelserna samt direktlänkar till den specifika sidan där ni kan läsa mer.

 

2021-08-02
Namnbyte på FFP5

Familjeföretagens Pensionsstiftelse Nr 5 byter namn till Stifta Gemensam Pensionsstiftelse Flex (SGP Flex)

Bakgrunden är att pensionsstiftelsen alltid har varit förvaltningsgemensam och att anslutna arbetsgivare har möjlighet att placera dina tillgångar på ett mer friare sätt. Varje arbetsgivare har en egen depå och kan inom givna ramar placera och förvalta under eget ansvar.
SGP Flex passar arbetsgivare med kunskap och intresse och som har tid att utnyttja flexibiliteten med en egen depå.
Länsstyrelsen har beviljat namnbytet den 20 juli 2021

 

2021-06-24
Pensionsstiftelserna inför Direktval

Demokrati och representation

Det är viktigt att Du som arbetsgivare och/eller pensionsborgenär tar ansvar för att få fram rätt personer till pensionsstiftelsernas styrelser, oberoende av intresseorganisationer.

Länsstyrelsen i Stockholm som tillsynsmyndighet har godkänt styrelsernas förslag att införa Direktvalssystem, något som med framgång används av Skandia, LF, Dina med flera. Direktvalssystem införs för de av Stifta AB förvaltade gemensamma pensionsstiftelser. Detta innebär att:

  • Stifta Gemensam Pensionsstiftelse (SGP) och Familjeföretagens Pensionsstiftelse nr 5 (FFP5) får en gemensam styrelse
  • Samtliga 7 gemensamma pensionsstiftelser i MONÈR (MGP 0-6) får en gemensam styrelse

Nominering av kandidater genomförs och sammanställs. Därefter presenteras de föreslagna kandidaterna med namn och erfarenhet varpå röstning sker via Stifta ABs webbtjänst Mina sidor.
Allt är digitalt med mycket hög säkerhet via BankID.

Processen med nominering och val administreras av en valberedning som består av pensionsförhandlarna Hans Gidhagen (med bakgrund i Svenskt Näringsliv) och Per-Olof Westerlund (med bakgrund i PTK) och sammankallade är stiftelsernas ordförande.
Fram till september 2021 sker planering och framtagande av material och rutiner samt tilläggsmodul i webbtjänsten.

Mer information om direktvalssystemet kommer inom kort att presenteras på respektive stiftelses informationssida (SGP/FFP5 och MGP).

Ärendegången samt direktvalens datum finns att läsa här.